NIEUWS

Nanofolie: kostenbesparende én duurzame wikkelfolie

  |  
Cyklop

Het lijkt te mooi om waar te zijn, een wikkelfolie die kosten bespaart én ook duurzaam is. Toch maakt nanofolie deze voordelen allemaal waar, en dit is niet onopgemerkt gebleven in de verpakkingsbranche. Nanofolie wordt namelijk wereldwijd steeds vaker gebruikt en bestaat uit de nieuwste techniek! Welke technieken gebruikt worden en wat de voordelen zijn lees je in dit artikel.

Wikkelfolie is een dunne en sterke plasticfolie, waarmee pallets of goederen worden gewikkeld. Door het strak inwikkelen wordt de lading gestabiliseerd en tegelijkertijd beschermd tegen vocht en vuil.

Lees hier meer over ‘Wat is wikkelen?‘.

Bij de nieuwste ontwikkeling is nanotechnologie gebruikt om wikkelfolie te verbeteren en is nano wikkelfolie ontstaan. De schaal van nanotechnologie is uiterst klein, een nanometer is namelijk een miljardste van een meter.

Door de kleine schaal van deze nieuwe technologie kunnen ketens van moleculen in de wikkelfolie beter geordend worden. Dit maakt de benodigde lagen een stuk dunner, omdat de betere ordening ervoor zorgt dat er meer moleculen op elkaar passen. Hierdoor zijn de 33 lagen in de nano wikkelfolie dunner dan normale wikkelfolie. Normale wikkelfolie heeft namelijk een dikte van ongeveer 20 micron en nanofolie een dikte van maar 10 micron.

Echter, door de grote hoeveelheid lagen in nanofolie behoudt deze wel een hogere doorsteekweerstand. De doorsteekweerstand is de weerstand die de folie geeft wanneer deze wordt doorstoken met een scherp voorwerp. Hoe hoger de weerstand, hoe moeilijker het is om een gaatje te prikken. De doorsteekweerstand laat dus de sterkte van het materiaal zien en wordt vaak gemeten in Joules. Omdat nano handwikkelfolie een hogere doorsteekweerstand heeft is het sterker dan normale wikkelfolie en biedt het meer rek bij scherpe hoeken/punten bij de lading op een pallet.

Wat zijn de voordelen van Nanofolie?

Hieronder lopen we de 4 grootste voordelen van nanofolie bij langs:

Minder verpakkingskosten door Nanofolie

Nanofolie is minder dik dan normale wikkelfolie en waardoor er minder plastic per pallet wordt gebruikt. Hierdoor kunnen er per rol meer pallets gewikkeld worden en zijn er minder rollen op voorraad nodig. Dit zorgt voor minder opslagkosten en het minder vaak wisselen van rollen. Al met al zorgt nano stretchfolie dus voor minder verpakkingskosten.

Nanofolie Besparing 1

Duurzamer werken met Nanofolie

Nanofolie is een dunnere folie dan normale wikkelfolie en bespaart hierdoor tot 70% op plastic! Nano wikkelfolie geeft een stuk minder plastic afval na gebruik en is daarom een goede keuze voor het milieu. Het zorgt ook voor minder afval bij uw klanten, waardoor dit voor hen ook kosten bespaart.

Betere bescherming bij gebruik van Nanofolie

Het doel van wikkelfolie is het stabiliseren en beschermen van de lading op een pallet. De stevige eigenschap en hoge doorsteekweerstand van nano wikkelfolie zorgt voor een betere bescherming op doorstoten en scheuren van de folie. Hierdoor komt er ook minder druk op fragiele dozen/producten.

Nanofolie kleeft niet

Tenslotte is het een voordeel dat de buitenkant van nanofolie glad is en daardoor minder kleeft. Hierdoor is het geluid van afrollen minder hard. Ook zorgt de gladheid van het materiaal ervoor dat folie niet aan elkaar gaat kleven, hierdoor blijven pallets niet aan elkaar vastzitten tijdens het lossen.

Voordelen Van Nanofolie

Hoe kan nanofolie gebruikt worden?

Nanofolie werkt eigenlijk hetzelfde als normale wikkelfolie. Nanofolie bestaat in twee varianten: wikkelfolie voor op een machine en handwikkelfolie. Bij beide varianten is het belangrijk om eerst een stevige basis te hebben van de lading op de pallet.

De pallet stevig opbouwen begint bij de volgorde van stapelen van de lading. Het is van belang om zware dozen onderop te zetten en lichtere dozen bovenop. Echter, als alle dozen hetzelfde gewicht hebben is het belangrijk om onderop de kleine dozen te zetten en bovenop de grotere. Het is hierbij ook van belang dat de lading niet buiten de randen van de pallet steekt.

Om de lading te verstevigen kunnen hoekstukken gebruikt worden. Ook kan een topvel gebruikt worden als de lading goed beschermd moet zijn tegen vuil, vocht of stof. Is dit gelukt? Het wikkelen van de pallet kan dan beginnen.

In principe werkt het wikkelen met nanofolie hetzelfde als met normale wikkelfolie. Met de hand wordt vaak gewikkeld met een wikkelfoliedispenser (of handfolie haspel), zodat de operater zijn of haar rug kan ontlasten tijdens het wikkelen. Er wordt ook veel automatisch gewikkeld met een palletwikkelaar. Deze palletwikkelaars zijn er in verschillende varianten, namelijk als draaiplateau palletwikkelaars, armwikkelaars, ringwikkelaars en robotwikkelaars.

Wilt u weten welke palletwikkelaar voor u interessant kan zijn? Klik dan hier.

Kortom, nanofolie is een nieuwe ontwikkeling met veel voordelen in de verpakkingsbranche en vaak de beste keus bij aanschaf van wikkelfolies. Overtuigd door de voordelen van nanofolie? Kijk vandaag nog in onze webshop en bestel nano wikkelfolie voor een scherpe prijs!