NIEUWS

Kunststof verpakken, de meest duurzame verpakkingsoptie?

  |  
Cyklop

Duurzaamheid is momenteel een hot topic en ook in de verpakkingsindustrie groeit de vraag naar duurzame verpakkingen snel. Er bestaan ​​echter veel misvattingen op het gebied van duurzaam verpakken. Is verpakken met plastic bijvoorbeeld echt slecht, en is verpakken in karton altijd beter?!

Wat is duurzaam verpakken?

Onder duurzaam verpakken wordt verstaan “het ontwikkelen van verpakkingen die een minimale impact hebben op het milieu, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het verpakte product. Hierbij is het belangrijk dat verpakkingen op de juiste manier worden gemaakt: met zo min mogelijk grondstoffen en van recyclebaar materiaal (Consumentenbond, 2021).

Veel plastic opties worden op het moment vervangen door papier/karton. Als het om duurzame verpakkingen gaat, is karton daarom vaak het eerste waar je aan denkt. Al is dit niet altijd een betere oplossing dan het gebruik van kunststoffen. Zo zijn de volgende soorten kunststoffen beduidend minder belastend voor het milieu: Polyethyleen (PE), Polypropyleen (PP) en Polyethyleentereftalaat (PET).

Hoe duurzaam is PE, PP of PET?

100% kunststof verpakkingen die gemaakt zijn van PE, PP of PET zijn gemaakt van 1 kunststofsoort (mono kunststof) en zijn daarom vaak veel makkelijker te recyclen dan bijvoorbeeld verpakkingen van plastic en karton. Bij productie van mono kunststof is er namelijk bijna geen energie nodig om deze kunststoffen te produceren, omdat de energie weer wordt teruggewonnen bij verbranding. Ook is er bij de het recyclen geen materiaal of water nodig en ontstaan er bij een goede verbranding geen schadelijke stoffen.

De belangrijkste voordelen van PE kunststof staan ​​hieronder nog eens opgesomd:

  • 100% recyclebaar
  • Thermoplast en daardoor oneindig te recyclen
  • Dient als brandstof voor verbrandingsinstallaties (hierdoor wordt energie teruggewonnen)
  • Weinig water nodig bij de productie

Duurzaam voor de consument

Zoals eerder aangegeven is er onduidelijkheid voor de consument wat nou écht duurzaam is, en wat zij denken dat duurzaam is. Karton en papier zien er duurzaam uit, maar zijn misschien helemaal niet de meest duurzame optie. Dit idee zit ook in het hoofd van de consument door de verandering van plastic naar papieren tassen. Deze papieren tassen lijken duurzaam, maar is dit wel zo?

Voor het produceren van 1.000 kilogram papier is ongeveer 10.000 liter water nodig, terwijl dit voor 1.000 kg plastic maar 1 liter is. Ook worden papieren tassen gemiddeld 1 á 2 keer hergebruikt, terwijl een plastic tas gemiddeld wel 9 keer wordt hergebruikt.

Het vervoeren van papieren tassen is ook meer belastend voor het milieu, omdat de papieren tassen wel 10 keer (!) zo groot zijn. Daarnaast kost het bedrukken van de tassen meer inkt voor een goed resultaat en zijn de tassen niet bestand tegen de regen. Hierdoor moet er op het papier een bescherming laag worden aangebracht, die ervoor zorgt dat het materiaal minder goed recyclebaar is.

Hoe kan Cyklop hierbij helpen?

Wij bieden in het assortiment meerdere duurzame verbruiksmaterialen en machines. Bijvoorbeeld PET omsnoeringsband. Deze omsnoeringsband is veiliger, milieuvriendelijker, beter én goedkoper dan staalband. In onze whitepaper lichten wij toe waarom PET band beter is dan staalband. Onze PET omsnoeringsband is gemaakt van 99% gerecycled materiaal. Daarnaast is het omsnoeringband 100% recyclebaar na gebruik, wat het product circulair maakt. Naast PET band bieden wij ook papieren omsnoeringsband, met een duurzaam uiterlijk, die recyclebaar is via de normale papierstroom.

Ook voor het wikkelen van pallets denken wij mee in verduurzaming. Palletwikkelaars zijn leverbaar met een voorrek-functie, die op lange termijn veel folie bespaart. Nanofolie of voorgerekte folie is op de rol al erg dun, waardoor dit direct al in folie bespaart en geen palletwikkelaar met voorrek benodigd is.

Nanofolie kan door de nieuwste ontwikkelingen zelfs even sterk blijven als normale wikkelfolie, al is het een stuk dunner. Hoe dit kan leest u in het volgende artikel: Nanofolie, de kostenbesparende én duurzame wikkelfolie!

Hoe ga ik om met verduurzamen?

Het is belangrijk om rekening te houden met duurzaamheid omdat het een steeds belangrijker onderwerp is. Dit artikel laat zien dat het wel lastig is om met de misvattingen in de markt om te gaan. Wij geven u daarom graag advies over een duurzame verpakkingslijn en helpen waar nodig ook met het recyclen van kunststof. Neem hier contact met ons op.