Whatsapp Chat
038-4675800
Bellen
Gratis Advies
Neem contact op

Wat is coderen?

Coderen is het aanbrengen van informatie zoals tekst en cijfers op een product of verpakking, meestal door middel van inkt. Er worden diverse termen gebruikt, zoals coderen, printen of markeren, maar ze betekenen allemaal hetzelfde.

 

Coderen heeft verschillende toepassingen en doelen en er zijn diverse manieren waarop gecodeerd kan worden. Lees hieronder meer over de doelen van coderen.

Waarom coderen?

Door middel van coderen wordt informatie overgedragen. Met coderen is het mogelijk om direct informatie te verschaffen aan de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan de houdbaarheidsdatum (THT), contactgegevens op een verzenddoos, een website of gebruiksinstructies

Daarnaast kunnen producten herkenbaar worden gemaakt. Losse producten, dozen of pallets worden vaak herkenbaar gemaakt door middel van barcodes, QR codes op typenummers.

Een belangrijk doel van coderen is het herleidbaar maken van het product. Dit kan door bijvoorbeeld batchcodes, productiegegevens en andere track & trace informatie op het product te printen. Dit is informatie die voor  fabrikanten van belang is, maar op zichzelf geen informatie verschaft.

Hoe werkt het?

Cyklop biedt verschillende oplossingen voor het coderen van producten en verpakkingen. Onze printers zijn te onderscheiden in twee technologische categorieën.

Een high resolution inkjet printer is ideaal wanneer hoogwaardige printkwaliteit en gebruiksgemak een vereiste zijn. In een hoge resolutie printen van 2D-codes, barcodes, houdbaarheidsdata, teksten en logo’s is geen enkel probleem. Met de juiste combinatie van een printer en het type inkt is het mogelijk om op vrijwel elke ondergrond te printen.

Continuous inkjetprinters (of kleinkarakter inkjetprinters ) zijn ontwikkeld om, vaak op hoge snelheid, te kunnen coderen op bijna elk type materiaal, ongeacht poreusheid, grootte, vorm en textuur. Het printen van informatie op individuele producten, zoals tht-data, tekst, batchcodes en logo’s is geen enkel probleem.

High Resolution Inkjet Printen

High resolution inkjetprinters gebruiken standaard cartridges en hebben geen additionele oplosmiddelen nodig. Het vervangen van een cartridge is zeer eenvoudig en het onderhoud bestaat doorgaans uit niet meer dan het schoonvegen van de printkop van de cartridge. High resolution inkjet printers werken door gebruik te maken van warmte. Wanneer een print nodig is, wordt in de printkop een kleine hoeveelheid inkt verhit. De inkt zet uit en wordt vervolgens door de openingen (nozzles) in de printkop van de cartridge naar buiten geschoten. De printer moet meestal dicht bij het product worden geplaatst, vanwege de beperkte ‘flow-distance’ van de inkt.

Voordelen van de high resolution inkjet:

  • Uitstekende printkwaliteit op vrijwel elke ondergrond
  • Eenvoudig te onderhouden
  • Gebruiksvriendelijk
  • Gebruik van cartridges
  • Eenvoudig te integreren in een automatische lijn of in/op verpakkingsmachines

Kijk hier voor de high resolution printers van Cyklop

Continuous Inkjet Printen

Een continuous inkjetprinter maakt gebruik van inkt en make-up vloeistof (verdunner). Beide vloeistoffen zitten in een aparte container/fles en worden in het inktreservoir gemengd om tot de juiste viscositeit te komen. De inkt wordt vanuit het inktreservoir via de printslang onder hoge druk in de printkop gebracht. In de printkop zit een elektronisch element (resonator) die trillingen veroorzaakt in de inktstraal, waardoor er druppeltjes ontstaan. De druppeltjes die nodig zijn voor het printen worden geladen en verlaten de printkop. In combinatie met de beweging van product of printkop wordt een leesbare codering op het materiaal aangebracht. De ongebruikte druppels worden via een retourleiding terug naar het reservoir gebracht, zodat er geen ongebruikte inkt verloren gaat.

De belangrijkste voordelen van continuous inkjet:

  • Geschikt om te coderen op niet vlakke ondergrond
  • Voor coderen op hoge snelheid
  • Contactloos coderen, grotere afstand tot product is mogelijk
  • Afzonderlijk en eenvoudig inkt en make-up wisselen
  • Lage kosten per print

Kijk hier voor de CIJ printers van Cyklop.

Welke manier van coderen het meest geschikt?

De keuze van het juiste type printer is niet altijd eenvoudig. Diverse factoren zoals de vorm, printomgeving, snelheid, type ondergrond, wat er geprint moet worden en de omstandigheden waaraan de print wordt blootgesteld spelen een rol bij het maken van de juiste keuze.

Wij willen u hier natuurlijk graag bij helpen! Neem daarom vrijblijvend contact met ons op voor een op maat gemaakt advies.

Verbruiksmaterialen

High resolution inkjet printers maken gebruik van twee soorten inkt: solvent-inkt en waterbasis-inkt. Solvent-inkt is geschikt voor het bedrukken van niet absorberende of niet poreuze materialen zoals plastic, metaal en glas. Waterbasis-inkt is geschikt voor het bedrukken van absorberende of poreuze materialen als papier, karton en hout.

Een continuous inkjetprinter maakt gebruik van sneldrogende inkt en make-up vloeistof (soort verdunner). Beide vloeistoffen zitten in een aparte container die afzonderlijk van elkaar vervangen kunnen worden.

Kijk hier voor meer informatie over cartridges en vloeistoffen.

Wilt u meer informatie over coderen ontvangen?

Vul dan onderstaande formulier in!

Contactformulier

announcement book calendar chat contact info linkedin mail nieuws phone preventiefonderhoud recycle reparatie retourneren search storing suitcase