NIEUWS

Automatiseren: Hoe automatiseer ik op de juiste manier?

  |  
Cyklop
Minder Verpakkings En Opslagkosten Door Dunnere Folie

De veeleisende markt van vandaag maakt het voor bedrijven noodzakelijk om het verpakkingsproces te automatiseren. De oorzaken hiervoor zijn toenemend aantal bestellingen, hogere verwachtingen van de klant en natuurlijk de krappe arbeidsmarkt. Het effect van tekort aan personeel is namelijk nu al in alle sectoren voelbaar. Maar hoe automatiseer je op de juiste manier en welke voordelen heeft het?

Wat is automatiseren?

Er zijn verschillende manieren om het verpakkingsproces te automatiseren. Kleine projecten en machines kunnen in bijvoorbeeld de dozenafhandeling al een flinke slag opleveren op het gebied van automatiseren.

Door een omsnoeringsmachine, dozensluiter of palletwikkelaar aan het verpakkingsproces toe te voegen verloopt proces sneller, efficiënter en is het minder belastend voor personeel. Vaak zijn de machines eenvoudig in een bestaande lijn te plaatsen. De machines zijn onderhoudsvriendelijk, eenvoudig in gebruik en duurzaam.

Voordelen

Een verbetering in het verpakkingsproces leidt tot lagere kosten, betere werkomstandigheden voor het personeel én een lagere belasting van het milieu. Lees hieronder 5 voordelen waarom investeren in automatiseren een goed idee is voor je bedrijf!

Verbruiksmateriaal

Door te automatiseren is het mogelijk om te besparen op verpakkingskosten. Het voorreken van wikkelfolie bijvoorbeeld, waarbij de folie in de machine wordt uitgerekt en langer gemaakt, zorgt voor een besparing op verbruiksmateriaal. Van één meter folie worden namelijk meerdere meters folie gemaakt. Dit zorgt voor minder folie op de pallet en daardoor lagere verpakkingskosten. Daarnaast levert het milieu besparingen op!

Arbeidskosten

De loonkosten stijgen snel en het ziet er niet naar uit dat dit binnenkort gaat veranderen. Daarnaast is het erg lastig om aan nieuw personeel te komen.

Automatiseren kan dé oplossing zijn. Bepaalde werkzaamheden kunnen prima door machines overgenomen worden. Denk aan het opzetten en sluiten van dozen, het inwikkelen van pallets of het volautomatisch bundelen van producten. Daar zijn geen werknemers meer bij nodig, werknemers die je ergens dan wel in kunt zetten of wellicht kunt besparen.

Verlaging ziekteverzuim

Eén van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim zijn klachten die het resultaat zijn van fysiek zware werkomstandigheden. Dozen tapen met de hand kan zorgen voor overbelasting van de pols. Palletwikkelen met de hand is een zware activiteit, waarbij naast het duizelig worden een folierol hoog boven het hoofd moet worden gehouden. Ergonomisch gezien is dit niet goed voor de medewerker. Denk ook aan het tillen van zware dozen of het continu afstappen van de heftruck om bijvoorbeeld folie te bevestigen.

Door dit werk te vervangen door machines zorg je ervoor dat de kans op uitval van medewerkers wordt verkleind.

Productiviteitswinst

Door te automatiseren wordt de productiviteit vaak verhoogd. Een machine werkt namelijk sneller, heeft geen pauzes wordt nooit moe. De output per tijdseenheid is hierdoor significant hoger.

Een ander voordeel is dat een medewerker tijdens het verpakkingsproces iets anders kan gaan doen, iets wat op dat moment meer waarde toevoegt. Als de doos automatisch wordt dichtgevouwen en dichtgeplakt, kan de medewerker al met een nieuwe doos beginnen. Of tijdens het palletwikkelen de volgende pallet gaat halen. Hierdoor wordt uw medewerker productiever.

Voorkomen van schade

Schade bij transport is een bekend gegeven. Beschadigde producten zorgen namelijk voor hoge kosten, omdat deze gerepareerd of vervangen moeten worden en opnieuw verzonden moeten worden.

In een groot aantal gevallen is de schade te wijten aan een onvoldoende manier van verpakken en lading zekeren. Producten zijn niet goed gebundeld tot eenheid, een doos wordt niet goed ingepakt of niet goed gesloten. Lading zit niet vast op een pallet en gaat schuiven, noem het maar op. Maar al te vaak ligt de oorzaak bij de medewerker. De persoon weet niet precies hoe het moet, is moe, kan niet bij de bovenkant van de pallet komen of kiest wellicht voor een makkelijke manier om te verpakken.

Automatiseren

Hoe beginnen met automatiseren?

Het is niet zozeer lastig om te beslissen óf u uw verpakkingsproces wilt automatiseren. Het ‘hoe’ is vaak een stuk ingewikkelder. Het is daarom belangrijk om in kaart te krijgen wat de wensen en behoeften zijn.

Cyklop kan hierbij helpen! Samen verkennen we de mogelijkheden en voordelen die automatiseren kan aanbieden. Onze ervaren specialisten staan voor iedereen klaar. Vul hieronder het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op!

NL Requests